De grootste verschillen tussen multiplayer games en singleplayer games

Als je kijkt op Ubisoft Store, Steam Store, Epic Store, Origin, PSN, Xbox live of een andere winkel zul je zien dat zowel multiplayer als singleplayer games populair zijn. Maar wat zijn nou eigenlijk de grootste verschillen tussen multiplayer- en singleplayer games? Het grootste verschil kennen we allemaal wel. De één speel je met anderen en de ander speel je alleen. Maar de verschillen gaan veel verder dan dat. Bepaalde gameplay mechanics kun je alleen in één van de twee gebruiken. Of in ieder geval, je ziet het nooit in de ander gebruikt worden. Voor de die-hard nerds onder ons zal ik hier deze verschillen uiteenzetten.

Multiplayer games

Bij multiplayer games zijn een paar dingen belangrijk. Je deelt de wereld waarin je speelt tot op zekere hoogte met andere mensen en soms werk je samen en soms werk je tegen elkaar. Een eerste ding dat je alleen in multiplayer tegenkomt is een super rare chronische tijdlijn. Je kunt in World of Warcraft een quest doen waar je een dorp redt terwijl duizenden het voor jou al gedaan hebben en duizenden het na jou ook zullen doen. Ook moeten multiplayer spellen vaak extra goed gebalanceerd worden. Mensen vinden het niet leuk als ze verliezen omdat de tegenstander gewoon een beter wapen heeft in plaats van dat ze beter zijn.

Single Player games

Als je alleen speelt hoeft er niet echt rekening gehouden te worden met dat alles gebalanceerd is. Want als je jouw speler een super sterk wapen geeft kun je de tegenstanders ook gewoon sterker maken. De meeste spellen doen dat btw niet omdat het super sterke wapen meestal verstopt zit en omdat het dan de lol ervan af haalt. Als je in Dark Souls een black knight wapen vindt en kunt gebruiken ben je super sterk. Maar je moet dan eerst een black knight verslaan en het geluk hebben dat ze hun wapen droppen. Voor een veteraan is zelfs dat laatste een moeilijk iets en dus is de beloning voor je moeite en inzet dat je veel sterker bent dan je tegenstanders.